Search
Close this search box.

Подробно описание на програмите на мултикукър Делимано 18 в 1

Споделям моя опит и съвети за програмите, които съм ползвала.
Информацията за програмите и градусите съм взаимствала от книжката за упътване на мултикукъра.

Описание на програмите, съвети и примерни рецепти:

Soup (Супа)


Отброяването на времето започва след старта на програмата. Зададеното време е 1 час, като може да се наглася от 1 до 4 часа. Температурата на готвене е 97°C.
Пример: За приготвянето на пилешка супа, супа топчета или пък зеленчукова супа, времето от 1 час е напълно достатъчно.

Rice (Ориз)

Отброяването на времето започва след старта на програмата. Зададеното време е 40 мин., като може да се наглася от 20 мин. до 2 часа. Температурата на готвене е 115°C.
Съвет: Винаги добавяйте повече вода, за приготвянето на ориза.
Пример: На 1 мерителна чаша ориз (обикновено използвам Жасминов), добавям 4 мерителни чаши вода.

Fry (Пържене)

Отброяването на времето започва след достигане на желаната температура. Зададено време 30 мин., като може да се наглася от 10 мин. до 1 час. Температура на готвене от 100°C до 160°C.
Съвет: Ако искате да запържите за кратко зеленчуци за някое ястие, не е нужно да изчаквате да достигне желаната температура. Щом започне процеса на пържене, може спокойно да добавите всички зеленчуци и да ги запържите за кратко. Имайте в предвид, че няма да отброява време, защото не е достигнала нужната температура. Това не бива да ви притеснява.
Ако пържите картофи например, трябва да изчакате да достигне желаната температура. Тогава кукъра издава звуков сигнал.
За пържени картофи: Включете програмата за 30 мин. на 160°C. Сложете мазнина колкото да покрие картофите. Изчакайте да достигне нужната температура. Сложете нарязаните картофи и разбъркайте веднъж по средата на програмата.

Pasta (Паста)

Отброяването на времето започва след достигане на желаната температура. Звуков сигнал при стартиране на обратното броене. Зададено време по подразбиране 8 мин. Времето може да се наглася от 8 до 20 мин. Температурата на готвене се наглася от 105°C до 115°C, температурата на програмата завършва на 140°C.
Съвет: Възможно е да се образува пяна и да достигне до капака на кукъра, наблюдавайте по време на готвене. И ако е нужно отваряйте капака за да разбърквате.

Cake (Кекс)

Отброяването на времето започва след стартиранена програмата. Зададено време по подразбиране 1 час. Времето може да се наглася от 30 мин. до 3,5 часа. Температура на готвене 130°C.
Съвет: Желателно е да използвате хартия за печене. Така по-лесно ще извадите кекса от купата.
Може да не обръщате кекса, проверявайте с шишче дали е изпечен. Отгоре не се получава препечена коричка защото кукъра няма горен реотан.

Bread (Хляб)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 3 часа. Първа фаза по подразбиране – 2 часа, 2 фаза – 1 час. Времето за готвене не може да се променя. Температура на готвене 45°C – първо 2 часа, 130°C -последно 1 час.

Risotto (Ризото)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 1 час. Времето може да се наглася от 20 мин. до 2 часа. Температура на готвене 120-125°C, температура на програма при завършване 145-150°C.

Pizza (Пица)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 20 мин. Времето може да се наглася от 20 мин. до 1 час. Температурата на готвене е 120-160°C

Saute (Леко запържване)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 2 часа. Времето може да се наглася от 1 до 8 часа. Температура на готвене 90°C.

Wine (Греяно вино)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 12 часа. Времето може да се наглася от 6 до 12 часа. Температурата на готвене е 55°C. Тази програма е без фукция поддържане затоплено.

Dumpling (Кнедли)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 15 мин. Времето може да се наглася от 8 до 50 мин. Температурата на готвене е 125°C. Звуков сигнал при стратиране на обратно броене.

Reheat (Претопляне)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 20 мин. Времето може да се наглася от 10 мин. до 1 час. Температурата на готвене е 115°C.
Когато претоплям супа например, 20 минути са напълно достатъчни за да се стопли супа за 2 порции, даже завира за тези минути.

Oatmeal (Овесена каша)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 5 мин. Времето може да се наглася от 5 мин. до 1 час. Температурата на готвене е 96°C.
5 минути са напълно достатъчни за да приготвите любимата си овесена каша.

Slow cook (Бавно готвене)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 5 часа. Времето може да се наглася от 1 до 5 часа. Температурата на готвене за 1-вия час е 45°C, за 2-рия час 65°С, за 3-тия час 85°С, за 4-тия час 95°С.

Bake (Печене)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 30 мин. Времето може да се наглася от 10 мин. до 2 часа и половина. Температурата на готвене е 145°C.
На тази програма може да печете картофи, бутчета, зеленчуци, риба и др. Ако не добавяте вода е препоръчително да сложите хартия за печене.

Steam (Готвене на пара)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 30 мин. Времето може да се наглася от 10 мин. до 1 час. Температурата на готвене е 98-99°C.
Когато използвате тази програма е задължително да сложите вода в купата на кукъра и след това да поставите тавичката за готвене на пара.
Може да приготвяте зеленчуци, риба, крем карамел, дори и варени яйца.
Начин на приготвяне на варени яйца: Напълнете купата с вода (около 200 мл). Включете кукъра на програма Steam, за 10 мин. Когато кукъра е достигнал зададената му температура, издава звуков сигнал и започна обратно броене. След края на програмата пак ще чуете звуков сигнал. Извадете яйцата и полейте със студена вода.
Ако искате яйцата да са леко рохки, ги извадете няколко минутки преди края на програмата.

Meat (Месо)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Зададено време по подразбиране 6 часа. Времето може да се наглася от 2 до 8 часа. Температурата на готвене е 120-160°C.

Custom (Режим по избор)

Отброяването на времето започва след стартиране на програмата. Времето може да се наглася от 5 мин. до 9 часа и 55 минути. Температурата на готвене може да се наглася от 35 -160°C.

Keep warm (Поддържане на храната топла)

до 24 часа. Когато свети бутона “Cancel/Keep warm” означава, че след края на програмата ще поддържа храната топла. Ако не желаете това, натиснете веднъж бутона за да спре да свети. Дори без този режим, ако капака на кукъра е добре затворен, храната си остава топла за доста дълго време.

Delay (Отлагане)

Времето може да се нагласи от 30 мин. до 24 часа.
След като изберете желаната от вас функция, натиснете бутона “Delay”, съответният бутон ще светне, след това нагласете с колко време искате да отложите готвенето.
Пример: Ако искате ястието да започне да се приготвя след 2 часа и половина, натиснете първо „Delay“, а след това от бутоните „+ hour”, “- min”, нагласете времето. На дисплея ще се покаже 02:30, след като изтече това време, уредът започва работа.

Благодаря, че изчетохте статията до край. Ако ви е харесала, споделете с приятели.

Get our best recipes & expert tips right into your inbox!

Join over 10k subscribers

By submitting above, you agree to our privacy policy.

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО!