Search
Close this search box.

Постна содена питка за Бъдни вечер

Традиция е на Бъдни вечер да сложим на трапезата си постна содена питка. Питката се украсява с различни символи, за здраве и берекет, а в самата питка се слага паричка за късмет.

Време за приготвяне: около 1 час и 10 минути
За подготовка: около 30 минути
За печене: около 40 минути

Необходими продукти за питка с размери 21 см. в диаметър:
350 мл. газирана вода (или обикновена хладка вода)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
4 с.л. олио
1 равна ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. лимонов сок (прясно изцеден) или оцет
16 гр. бакпулвер (1 пакетче)*
около 610 гр. пресято бяло брашно**

Начин на приготвяне:


Смесете продуктите в същата последователност. Пресейте бакпулвера и го добавете в част от брашното. Добавяйте брашното постепенно към течните съставки. Омесете меко тесто, отделете малка част от него, за да направите украсата на питката. В останалата част от тестото сложете паричка, оформете на топка и поставете в тавичката, в която ще печете. Притиснете тестото докато стигне до стените на формата. Аз използвах форма за торта с падащо дъно, с размер 21 см. в диаметър. Може да сложите хартия за печене или да намажете дъното с олио и да поръсите с брашно.
Направете украсата от отделеното тесто. На питката се правят символи за здраве и берекет (слънце, кръст, житни класове, птици, грозд, къща и др.).
След като сте готови с украсата, намажете питката с малко олио и изпечете в предварително загрята фурна на 170°C, с включени горен и долен реотан, за около 40 минути. След като се изпече, извадете тавата от фурната и напръскайте питката със студена вода. Извадете я от формата и завийте в кърпа, оставете за около 15 минути, за да може да омекне добре.
Хапвайте докато е топла!
Приятен апетит!

*Замесвам питката с бакпулвер и сода бикарбонат, за да стане по-мека. Содата добавям в течните съставки заедно с лимоновия сок, а бакпулвера добавям винаги при брашното. Състава на бакпулвера е сода бикарбонат и лимонена киселина (може да съдържа и нишесте). Лимоновия сок се добавя за да се погаси содата, по този начин се отделя въглеросен диоксид, това помага на тестото да се надуе. Тъй като тази питка е постна, замесена само със сода тя не може да бухне достатъчно и да стане мека, затова добавям набухвател и в брашното.

** Количеството на брашното при Вас може да е различно, добавяйте постепенно от брашното докато получите меко тесто, което не се лепи по ръцете.

Get our best recipes & expert tips right into your inbox!

Join over 10k subscribers

By submitting above, you agree to our privacy policy.

КОПИРАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО Е ЗАБРАНЕНО!